Král všech kokotů

18.07.2012 00:00

Kdo jiný si zaslouží takový hrdý titul, než právě pan ministr financí Kalousek? Ne, nechci ho v žádném případě urážet, za prvé z toho důvodu, že na vulgární urážky je stejně největší expert v této zemi právě on sám, za druhé proto, že do klubu kokotů, jak víme, vstoupil zcela dobrovolně a snad i ve střízlivém stavu. Můžeme ocenit jistou dávku sebeironie, se kterou lze jedině do takového bohulibého spolku vstoupit, ale to je bohužel asi tak všechno. V poslední době můžeme sledovat, jak panu Kalouskovi jeho pověstný smysl pro humor zhrubl do obyčejného hulvátství. To už se tak stává. Vtipkovat v době úspěchů umí kdekdo, ale když člověku začne téct do bot, je sebeironie projevem odvahy. Kdo se bojí, začne se chovat s prominutím jako kokot.

Nejhorší ovšem je, že takové hulvátství může odnést celá země. Opět jednou se prokazuje křehkost koaličního způsobu vládnutí. S ministrem financí žije a padá tato pravicová vláda, jeho postava ztělesňuje nutné, i když nenáviděné, výdajové škrty. Pokud Kalousek padne, padne vláda a zůstane jen předvolební hýření. Právě to, že se cítí být neodvolatelným, se stalo Kalouskovi osudným. Každý se může dopracovat do stavu, kdy přeroste své nejskvělejší schopnosti. Z absolutní moci se blbne absolutně. Tolik let se Miroslav Kalousek snažil vyrovnat Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi, až je skutečně překonal. Jestli je něčím dnes převyšuje, tak rozhodně ne vynikající prací nebo rétorickými výkony, ale především mírou svého kokotismu.

V tom se pan Kalousek stal nekorunovaným králem. Mělo by se mu dostat od nás veškeré úcty, jaká mu z tohoto titulu náleží. Na druhou stranu bychom měli od pana Kalouska žádat, aby se s panem Lessym vyrovnal trochu noblesněji. Aby přestal telefonovat a napadat policisty, ale vyrovnal spor tak, jak se patří. Je to tvrzení proti tvrzení, obvinění ze lži, což znevažuje nejen ministra financí, ale celou zemi. Proto není jiné cesty, jak se očistit, pane Kalousku, než čestný souboj. Můžete zvolit zbraně, detektor lži nebo pistole. Pokud se takovému souboji vyhnete, zůstanete znevážený. Pak byste stěží mohl být důvěryhodným ministrem financí natož bohulibým členem klubu kokotů.